Vietnam chce spoluprácu so Slovenskom.

22.04.2013 Celý región

Vyplynulo to z 1. zasadnutia slovensko – vietnamskej medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu, ktoré sa nedávno uskutočnilo v Hanoji. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník MH SR Pavol Pavlis. Vietnamskú delegáciu viedla námestníčka ministra obchodu a priemyslu Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) Ho Thi Kim Thoa. Zámerom medzivládnej komisie bolo zdynamizovanie vzájomnej hospodárskej spolupráce a podpora slovenských spoločnosti s vysokým exportným potenciálom v danom teritóriu.
Ako oblasti najperspektívnejšieho rozvoja hospodárskej spolupráce experti oboch krajín identifikovali energosektor vrátane odvetvia energetického strojárenstva, špeciálnych technológií obranného priemyslu, baníctva, stavebníctva, projektovania a výstavby infraštruktúry, ochrany životného prostredia, vedy a vzdelávania a napokon potravinárskeho sektora. Exportný potenciál Vietnamu pre Slovensko predstavujú najmä možnosti na dodávky technológii a zariadení priemyselnej výroby. Vietnamský trh môže umožniť teritoriálnu ako aj komoditnú diverzifikáciu slovenského exportu s efektom pre rast hospodárstva a zamestnanosti SR. Medzi oboma krajinami existujú tradičné hospodárske väzby ako aj bohatá kultúrna výmena. Obe strany na záver dvojdňového rokovania podpísali protokol, v ktorom deklarujú vzájomnú podporu spolupráci vo vyššie identifikovaných oblastiach. Počas konania komisie boli podpísané memorandá o porozumení medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO) s partnerskou organizáciou Vietrade ako aj medzi Inštitútom informatiky Slovenskej akadémie vied a Inštitútom informačných technológií Vietnamskej národnej univerzity. Ďalšie zasadnutie medzivládnej komisie by sa malo uskutočniť o dva roky v Bratislave.
Štátneho tajomníka MH SR Pavla Pavlisa prijal prezident Vietnamu Truong Tan Sang, ktorý pozitívne ohodnotil doterajšiu spoluprácu so Slovenskom ako aj jej ďalšie perspektívy. Podľa neho sa črtajú možnosti spolupráce najmä v oblasti priemyslu, poľnohospodárstva a vzdelávania. P. Pavlis v tejto súvislosti ponúkol štúdium a poradenstvo pre vietnamských študentov na Slovensku ako aj možnosť vzdelávania vietnamských expertov v oblasti energetiky. Ďalšie možnosti spolupráce vidia obe strany v obchode. Pavol Pavlis prezentoval Slovensko ako stabilného partnera ako plnoprávneho člena Európskej únie. „Vietnam chápe Slovensko ako dôležitého partnera na vstup a prezentovanie našich produktov na trhu EÚ“, konštatoval v tejto súvislosti vietnamský prezident Truong Tan Sang. „Slovensko prikladá veľký význam posilneniu hospodárskych a obchodných vzťahov s krajinami juhovýchodnej Ázie vrátane Vietnamu, ktorý je našim kľúčovým partnerom. Dúfam, že sme otvorili novú etapu spolupráce pre podniky z oboch krajín“, pripomenul v tejto súvislosti štátny tajomník Pavol Pavlis.
Štátny tajomník MH SR ďalej absolvoval stretnutie s vietnamským námestníkom ministra financií Trung Chi Trungom. Témou rokovaní bola spolupráca našich finančných inštitúcií, najmä pôsobenie EXIMBANKY SR v projektoch vo Vietname, ako aj potenciálna spolupráca centrálnych bánk v agende euromeny. Partneri diskutovali aj o možnostiach vstupu vietnamských finančných inštitúcií na náš trh. Ďalšie stretnutie sa uskutočnilo na pôde vietnamského Ministerstva vedy a technológií, s námestníkom ministra Nghiem Vu Khaiom, kde sa hovorilo o podiele slovenských firiem na výstavbe jadrových elektrární vo Vietname. Vietnam má záujem o naše know-how v oblasti energosektora s dôrazom na jadrovú energetiku. Diskutovalo sa aj možnosti školenia odborníkov v tejto oblasti našimi expertmi.
Štátny tajomník MH SR Pavol Pavlis otvoril obchodné fórum na pôde Vietnamskej priemyselnej a obchodnej komory (VCCI) s účasťou významných slovenských a vietnamských podnikateľských subjektov. SARIO ako organizátor slovenskej podnikateľskej misie prezentovala vietnamským partnerom obchodno – investičné prostredie SR, ako aj možnosti podnikania so Slovenskom. Zástupcovia slovenských spoločností následne uskutočnili sériu bilaterálnych obchodných rokovaní a zúčastnili sa najväčšej všeobecnej výstavy v krajine Vietnam EXPO 2013, kde sa prezentovali aj slovenskí vystavovatelia. Ostatní členova slovenskej oficiálnej delegácie, zástupcovia rezortov a štátnych inštitúcií, okrem účasti na zasadnutí komisie absolvovali separátne bilaterálne stretnutia s vietnamskými partnermi na svojej úrovni. Za účasti vysokých predstaviteľov vietnamského Ministerstva národnej obrany sa uskutočnilo separátne fórum obranného priemyslu zamerané na nadviazanie spolupráce v oblasti špeciálnej výroby.
 
Základná charakteristika obchodnej výmeny medzi SR a VN za obdobie 2008 - 2012

Rok

 

2008

2009

2010

2011

2012

Index 1- 12

2012/2011

Vývoz

   6,7

    9,2

    9,6

    10,0

   13,3

133,0

Dovoz

 85,3

 98,7

149,8

 206,9

470,5

227,5

Obrat

 92,0

107,9

159,4

 216,9

483,9

223,1

Saldo

-78,6

-89,5

-140,2

-196,8

   -457,2

232,3


Zdroj: MH SR, údaje v mil. EUR


Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región